Včelí produkty

Včely nám dávají čtyři základní produkty, které je možné využívat například v medicíně nebo v kosmetice.

Produkty: Pyl je přírodním produktem kvetoucích semenných rostlin, bez kterého by včely zahynuly. Pro včelky se totiž jedná o nepostradatelný zdroj výživy, ze kterého vyrábějí mateří kašičku a také med.  Je bohatý na obsah biologicky aktivních látek, ať už v podobě bílkovin, minerálů, a to zejména vápníku, železa a fosforu, nebo vitamínů. Jedná se o vitamíny skupiny B, vitamíny A, D, E, K a také vitamín C. Kromě toho včelí med obsahuje i enzymy, flavonoidy, karotenoidy, fytosteroly, éterické oleje a mastné kyseliny.

Med : Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami  sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice, medovice a další producenti z říše hmyzu. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med. Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Takto získaný produkt uskladňují a nechávají zrát v plástech. Květový med se pastuje, aby nezkrystalizoval a zůstal stále dobře roztíratelný. Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů.

Mateří kašička: Mateří kašička je produkována hltanovými žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stadia, tj. larvy a jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny. Dále obsahuje například vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, niacin, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou a stopové množství vitamínu C.

Propolis:(méně často dlužsmoluňkavčelí tmel) je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně. Je produktem stavební činnosti včely medonosné ve včelstvu. Nabývá různých barevných odstínů od zelenožluté až k temně hnědé podle stáří a původu.

Surovinu k tvorbě propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky. Při zpracování mísí nasbíranou hmotu s výměšky hlavových žláz. Včely propolis využívají jako stavební a ochranný materiál. Propolisem vystýlají a vyztužují buňky plástů, zatmelují trhliny a otvory ve stěnách. Používá se i v léčitelství. Více informací naleznete na internetu.

(Zdroj Wikipedie)

https://vcelarihradek.cz/wp-content/uploads/Jak-postupovat-pri-koupi-medu-1.odt